نگاه به شکلگیری مدرنیته از زاویهای تازه در کتاب «ریشههای الهیاتی مدرنیته»
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، «کتاب ریشههای الهیاتی مدرنیته» نوشته «مایکل آلن گیلسپی» فلیسوف و پژوهشگر اهل آمریکا، بهار ۱۳۹۸ با ترجمه زانیار ابراهیمی از سوی انتشارات پگاه روزگار نو منتشر شده است.
دغدغه نویسنده کتاب، اثبات نقش اصلی دین و الهیات در شکلگیری ایده مدرنیته است، درست خلاف آنچه روایتهای رسمی از مدرنیته بیان میکنند.
وی این تصور را که مدرنیته ریشه و هستهای خداناباورانه، دینستیزانه و حتی لاادریگرایانه دارد، اشتباه میداند و به ما نشان میدهد که مدرنیته از همان آغاز نه تنها در پی حذف دین نبود که میخواست دیدگاهی تازه را دربارهی دین و جایگاه آن در زندگی انسان بپرورد.
گیلسپی در این کتاب، پاسخ کلیشهای و رایج از مفهوم مدرنیته و ریشهها و زمینههای ظهور آن را به چالش میکشد و به دنبال ارائه روایتی دقیق از روند تحولات فکری است که زمینه ظهور مدرنیته را فراهم کردند.
کتاب حاضر ریشههای الهیاتی مدرنیته یکی از واپسین مساهمتهای فکری در مجادله بر سر مشروعیت دوران مدرن در جهان انگلیسیزبان است مجادلهای که اساساً در آلمان پس از جنگ در دهه ۱۹۵۰ میلادی شروع شد. این کتاب اثری بسیار مهم در تاریخ اندیشه مدرنیته است و در واقع اثری است که میخواهد مقصود و منظور ما از مدرنیته را روشن سازد. نویسنده نشان میدهد که تلاشهای مدرن برای رهایی ما از سنت افلاطونی_مسیحی، تنها در پیدایی قسمی بحران معنا موفق بودند که ما را بین دو چیز گرفتار کرده است؛ سرخوردگی از میراث باستانیمان و ناامیدی از مدعیات پایان تاریخ.
فصل اول از کتاب حاضر با عنوان «انقلاب نومینالیستی و خاستگاه مدرنیته»، شرح ایده اصلی نویسنده در توضیح نسبت میان الهیات مسیحی و مدرنیته است. ۶ فصل بعدی کتاب به دنبال پرداختن به ایدههای اساسی فلسفی _ سیاسی در سنت غربی و تعقیب آنها در مسیری است که به مدرنیته منتج میشود؛ عناوین این ۶ فصل به ترتیب عبارنتد از: «پترارک و ابداع فردیت»، «اومانیسم و خداشدن انسان»، «لوتر و طوفان ایمان»، «تناقضهای پیشامدرنیته»، «راه دکارت به حقیقت» و «خرد ترس آلود هابز». فصل هشتم و پایانی کتاب «تناقضهای روشنگری و بحران مدرنیته» را مورد بررسی قرار میدهد.
«کتاب ریشههای الهیاتی مدرنیته» در ۵۷۳ صفحه توسط انتشارات پگاه روزگار نو منتشر شده و با قیمت ۷۷ هزار تومان در در دسترس پژوهشگران قرار دارد.
انتهای پیام/۴۰۲۸/
انتهای پیام/